5. junij, svetovni dan okolja

Danes obeležujemo svetovni dan okolja, ki letos poteka pod geslom »Veliko vrst. En planet. Ena prihodnost«. Ob vedno večjem zavedanju ljudi, kaj s svojim početjem delamo naši Zemlji, postaja boljša skrb za okolje tudi bolj v ospredju. Varovanje okolja je globalen izziv in hkrati naloga vseh nas, ki zahteva, da ohranimo Zemljo lepo za prihodnje generacije.

V vseslovenski čistilni akciji aprila se je na žalost pokazalo, da je marsikomu vseeno, kam odvrže smeti. Foto: Lucija Kac

V vseslovenski čistilni akciji aprila se je na žalost pokazalo, da je marsikomu vseeno, kam odvrže smeti. Foto: Lucija Kac

Ob tem dnevu je minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić, povedal, da je bil 5. junij pod okriljem Združenih narodov razglašen za svetovni dan okolja z namenom, da se obeleži prizadevanja za ohranjanje čistega ter varnega življenjskega prostora. Kot je še dodal, letošnje geslo dneva zahteva razmislek o našem upravljanju z naravnimi viri. Ohranjanje biotske pestrosti in ekosistemskih storitev ter izvajanje ukrepov proti klimatskim spremembam so podlaga za povečevanje kakovosti življenja prebivalcev.

Ob koncu poslanice je dr. Žarnić dodal še, da se moramo vsi zavedati medgeneracijske odgovornosti, zato moramo premišljeno in odgovorno ravnati na področju varstva okolja ter narave. Na tem mestu je tudi pozval vse Slovence ter Slovenke, da načela pravičnega ravnanja z naravnimi viri, skupnim okoljem in naravo spoštujemo pri vsakdanjem delu ter načrtovanju prihodnosti.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

1 thought on “5. junij, svetovni dan okolja

Komentiranje zaprto.