Brezplačna nakupovalna vrečka obdavčena z 0,00000459 €

Novinarska konferencaVčeraj je v Državnem zboru Republike Slovenije (DZ RS) potekala novinarska konferenca zaradi zahteve za sklic nujne seje Odbora DZ RS za okolje in prostor na temo ravnanje z odpadno embalažo. Svoje mnenje o tematiki sta predstavila poslanca dr. Luka Juri in Tadej Slapnik ter član Društva Planet Zemlja Vili Grdadolnik. Glavni namen zahteve za sklic nujne seje je sprememba načina obdavčitve embalaž, ki je trenutno neučinkovita in nelogična.

Vili Grdadolnik je povedal, da je trenuten način obdavčitve embalaže neučinkovit, saj ne spodbuja niti reciklaže niti zmanjševanja same proizvodnje embalaže. Meni, da bi bilo potrebno zmanjšati predvsem proizvodnjo embalaže ter proizvode ponuditi na okolju čim bolj sprejemljiv način. Zmanjšati bi morali proizvodnjo nepotrebnega materiala, kot so na primer plastični oziroma papirnati ovitki, stiropori ali brezplačne nakupovalne vrečke, ki se jih po prvi uporabi odvrže.

Dr. Juri se je osredotočil na ekonomski vidik problema ter trenutno stanje obdavčitve embalaže. Povedal je, da je trenutno omembe vredna samo obdavčitev embalaže, narejene iz PVC, medtem pa je obdavčitev ostalih embalaž zgolj simbolična. Podal je podatek za obdavčitev ene brezplačne nakupovalne vrečke, ki je enaka 0,00000459 €. Če povemo to z drugimi besedami, je potrebno zbrati kar 217.865 vrečk, da se pobere 1 € davka. Dodal je, da bi morali davek dvigniti na način, da to ne bi škodilo proizvajalcem, hkrati pa bi jih spodbudilo k bolj racionalnemu in okolju prijaznemu ravnanju z embalažo.

Tadej Slapnik je utemeljil zahtevo za sklic nujne seje Odbora za okolje in prostor z besedami, da je nujno potrebno čimprej urediti vprašanje ločenega zbiranja odpadkov in reciklaže ter doseči čim manjšo proizvodnjo teh odpadkov. Sogovorniki so se na koncu strinjali, da mora biti izziv reševanja odpadkov polje iskanja dolgoročne skupne rešitve, ki vključuje tudi širšo javnost.