Podelili so nagrade “zelenim”

EkoVčeraj so v Bruslju razglasili dobitnike evropskih poslovnih nagrad za okolje 2010. Zmagala so podjetja iz Velike Britanije, Belgije, Nemčije ter Švice. Nagrade se podeljujejo podjetjem, ki so najboljša izmed najboljših in so že uspela v konkurenci na nacionalnem nivoju.

Nagrade so podelili v štirih kategorijah, vse štiri pa imajo skupno to, da služijo pohvali podjetjem, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu razvoju in sicer s kombiniranjem inovativnosti, ekonomske samozadostnosti, okoljske skrbi ter socialne odgovornosti.

Nagrajenci so bili izbrani med 141 kandidati iz 24 držav članic, kar hkrati predstavlja največ kandidatur odkar so v letu 1987 začeli s podeljevanjem omenjenih nagrad.

Prva izmed nagrad je namenjena upravljanju podjetij, gre za podjetja, ki imajo izredno strateško vizijo in sistem upravljanja, ki jim omogoča stalno izpopolnjevanje svojega prispevka k trajnostnemu razvoju. To nagrado je prejelo podjetje The Findus Group iz Velike Britanije za svoj projekt »Fish for life«, s čimer podpirajo trajnostne ribarnice.

Naslednja nagrada se podeljuje za izdelek, dobijo pa jo podjetja, ki so uspela razviti nov izdelek oziroma storitev, ki prav tako pomembno prispeva k trajnostnemu razvoju. To nagrado je prejelo podjetje EnergyICT iz Belgije za implementacijo naprednega energijskega managerskega sistema EIserver v britanskih trgovinah Tesco.

Tretja izmed nagrad se podeljuje za sam proces, namenjena pa je podjetjem, ki so razvila in aplicirala novo produktno tehnologijo, ki pomembno prispeva k trajnostnemu razvoju. Zmagovalca v tej kategoriji sta Zenergy Power GmbH and Bültmann GmbH iz Nemčije, ki sta uspela zreducirati porabo energije za 50% z uporabo posebne tehnologije.

Zadnja nagrada se podeljuje za mednarodno kooperacijo, podelijo pa jo podjetjem, ki so razvila internacionalno sodelovanje, ki omogoča delitev znanja in tehnologije, kar pa v končni fazi prav tako vodi do trajnostnega razvoja v razvijajočih se državah. Zmagalo je podjetje Ferrovial iz Španije in sicer s projektom »Maji ni Uhai« oziroma po naše Voda je življenje. S tem projektom so zagotovili dostop do vode in sanitarnih storitev na območju Serengeti v Tanzaniji.

Vir: EBAE