Obiskali smo Mozirski gaj in Logarsko dolino

Mozirski gajSobotni Svetovni dan okolja smo na društvu Planet Zemlja obeležili s tradicionalnim izletom za otroke, ki so sodelovali v letošnji akciji Zemljo so nam posodili otroci. Tokrat nas je pot vodila v Mozirski gaj in Logarsko dolino.

Čez 70 udeležencev izleta je najprej čakal vodeni ogled Mozirskega gaja, ki je nastal na območju nekdanjega divjega odlagališča, danes pa si njegovo zasaditev rož, grmovnic in dreves ter avtentične stare kašče in mline iz Zgornje Savinjske doline od sredine aprila do sredine oktobra ogledujejo obiskovalci z vsega sveta. Sledil je odhod v Logarsko dolino, kjer je bila naša prva postaja izvir reke Savinje oz. slap Rinka, kjer so udeleženci izvedeli nekaj zanimivosti o muhavem zgornjem toku reke, ki kmalu za slapom ponikne in se ponovno prikaže ob vhodu v Logarsko dolino v obliki potoka Črna.

slap-rinkaPo kosilu v Hotelu Plesnik pa jih je čakal še sprehod po naravoslovni in etnološki učni poti, na kateri so ob spremstvu vodiča poskusili listke užitnih rastlin, si ogledali notranjost »Olcarske« koče in prisluhnili legendam o Logarski dolini. Bilo je tako zanimivo, da se je predvidena ura vrnitve prestavila krepko v pozne popoldanske ure, a so udeleženci kljub temu enoglasno zatrdili, da se morajo kmalu vrniti in si ogledati še preostale kotičke doline, ki je znana kot eden izmed najbolj neokrnjenih koncev Slovenije.