Odgovor HSE na memorandum

Na prejetje vabila za podpis memoranduma »Vlada naj spremeni smer energetske politike«, ki so ga v HSE prejeli, so se v Holdingu odzvali s pismom, v katerem pravijo, da so podatki, navedeni v memorandumu, zavajajoči in napačni. Kot so zapisali, naj bi bil večji del memoranduma usmerjen proti izgradnji TEŠ6, pri čemer pa pojasnjujejo, da stvari, navedene v njem, ne držijo.

Tako pravijo, da TEŠ6 prinaša znižanje emisij ogljikovega dioksida za 35 odstotkov ter tudi znižanje porabe premoga ob enaki količini proizvedene energije kot ta trenutek. Zapisali so tudi, da nas bi morali bolj skrbeti izpusti iz prometa kot ta izgradnja.

V nadaljevanju se HSE tudi sprašuje, če se podpisniki memoranduma in s tem tudi energetskega substituta, izgradnje plinsko parne elektrarne, zavedajo, kaj je za fleksibilno obratovanje takšne elektrarne potrebno, ter da zemeljski plin po definiciji ne sodi v kategorijo obnovljivih energetskih virov. Hkrati pa opozorijo tudi na množično izgubo delovnih mest, ki bi močno prizadela tamkajšnje prebivalce.

V nadaljevanju so iz HSE-ja opozorili na pomanjkljivost pri drugem predlogu – izrabi lesne biomase -, pri kateri so pod vprašaj postavili nevtralnost izpustov v zrak.

Za konec so pri HSE pojasnili še, da v memorandumu navedena trditev, da se TEŠ6 gradi za 10 let prav tako ne drži, saj naj bi TEŠ6 deloval do leta 2054.

Ne glede na vse, pa je nekaj gotovo – potrebno bo najti pot do zagotovitve nemotene oskrbe z energijo za našo državo. Kakšna bo ta, se bo pokazalo kaj kmalu.