Razlitje nafte v Mehiškem zalivu

Aprilsko razlitje nafte v Mehiškem zalivu, za katerega je odgovornost prevzela družba British Petroleum in do katerega je prišlo zaradi eksplozije, še vedno povzroča velike težave. V teh dneh se je naftni madež prebil tudi do plaž v Floridi, kar je povzročilo zaprtje teh področij.


Razlitje na območju Chandeleur Islands LA, Foto: Jeffrey Warren, Grass Roots Mapping project

Kot je znano je to razlitje že označeno za največjo ekološko katastrofo v ZDA, zaradi katere je in bo prišlo do ogromnih škod v naravi. Precej rastlin in živali je že bilo uničenih, razlitja pa še vedno ne obvladujejo. Kakšna bo škoda v celoti, se ta trenutek še ne ve. Britanska družba pa je do tega trenutka za odstranjevanje posledic že namenila 2,35 milijarde dolarjev, kar pa po ocenah strokovnjakov predstavlja le majhen del končnega zneska.

O katastrofi so se pogovarjali tudi na zasedanju odbora Evropskega parlamenta za okolje v preteklem tednu. Tako so bili enotnega mnenja, da postajajo iskanja naftnih nahajališč vedno bolj nevarna in drzna. Pri tem bi po njihovem mnenju bilo potrebno razmisliti o pravilih glede vrtanja in le-ta prilagoditi.