Trajnostna mesta prihodnosti

V ponedeljek in torek bo v Bordeaux-u v Franciji potekala konferenca o trajnostnih mestih za prihodnost. Tako bodo na konferenci poskušali raziskati, kako vključiti civilno javnost, da bo oblikovanje trajnostnih mest uspelo.

Podatki kažejo, da v Evropi kar 75 % vseh prebivalcev živi v mestih, ta delež pa naj bi do leta 2020 dosegel že 80 %. Pri tem pa se veliko mest sooča s socialnimi in okoljskimi težavami, do katerih prihaja iz različnih razlogov – preveč gneče, revščine, onesnaževanja in prometa. Kljub vsem problemom pa mesta nudijo tudi veliko možnosti za trajnostno življenje.

Debata na konferenci bo osredotočena na trajnostne načine prevoza in zazidave, urbano biodiverziteto, najpomembnejše pa bo vprašanje vključevanja širše javnosti v dejanja, ki bodo vse elemente povezala v trajnostni razvoj mest.

Pri tem je Bordeaux pravilna izbira za mesto, ki bo gostilo to konferenco. V preteklih letih so namreč implementirali serijo ukrepov, ki so omogočili, da je mesto postalo bolj “zeleno” ter pomagali ponuditi večjo kakovost življenja tam živečim prebivalcem.

Vir: Novinarsko središče EU