Podjetja lahko v biotski raznovrstnosti najdejo priložnosti

Kot so včeraj sporočili iz Evropske komisije, je v zadnjem poročilu o biotski raznovrstnosti izražena velika podpora zamisli, po kateri bi zasebna podjetja po svetu v svoje poslovne načrte in ključne dejavnosti vključevala biotsko raznovrstnost. V poročilu je tudi prikazan precejšen porast proizvodov in storitev s potrdilom o ekološkem poreklu ter vse večja osveščenost porabnikov glede trajnostne proizvodnje. Tako poudarjajo, da bo lahko biotska raznovrstnost v prihodnje velika poslovna priložnost.

Podjetjem je v tem okviru tudi ponujenih sedem priporočil, s katerimi lahko podjetja zmanjšajo tveganja na področju biotske raznovrstnosti in hkrati koristijo poslovne priložnosti, ki se na tem področju pojavljajo.

V poročilu pa tudi ugotavljajo, da večina podjetij biotsko raznovrstnost v okviru poročanja obravnava površinsko, a se kljub temu vedno bolj zavedajo potencialnih koristi. Kot so še zapisali, politike obvladovanja tveganj na tem področju lahko pomagajo pri prepoznavanju morebitnih priložnosti kot so zniževanje vhodnih stroškov z učinkovitejšo rabo virov, razvoj trženja in tehnologij, ki imajo manjše okoljske učinke in podobno.

Vir: Evropska komisija, Foto: ZOO Ljubljana