Strožja pravila tudi za čistejše okolje

TE%C5%A0-150x150 Strožja pravila tudi za čistejše okoljeVčeraj so v Evropskem parlamentu glasovali o treh tematikah - industrijskih emisijah, prepovedi prodaje nezakonito posekanega lesa ter prepovedi prodaje hrane iz kloniranih živali.

Pri industrijskih emisijah sta nova glavna cilja, sprejeta včeraj, jasnejša pravila ter čistejši zrak. Za dosego čistejšega zraka bodo veljala strožja pravila. Ta pravila bodo začela veljati leta 2016, države članice pa bodo roke za prilagoditev pri velikih kurilnih napravah (npr. termoelektrarne) lahko podaljšale do maja 2020. Industrijski ter kmetijski obrati z visokimi potencialnimi emisijami bodo tako morali uporabiti najboljše dostopne tehnologije za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje.

Prav tako so poslanci potrdili zakonodajo, ki prepoveduje prodajo nezakonito posekanega lesa na trgu EU, prav tako pa uvaja nove ukrepe za večjo sledljivost lesa in kazni za kršitelje. S tem naj bi se zmanjšalo nezakonito krčenje gozdov, prav tako pa bi porabniki dobili zagotovila o neoporečnosti prodajanih izdelkov. Za kaznovanje bodo pristojne države članice, pri čemer pa bodo podane določene smernice. S tem bodo prav tako pomembno pripomogli k varovanju podnebja, saj lahko takšni poseki pomenijo velik strošek za naravo.

Tudi pri zadnjem glasovanju - glede prepovedi hrane iz kloniranih živali - so poslanci podprli nove dopolnitve zakonodaje. Tako so poslanci zahtevali izrecno prepoved pridelave in prodaje takšnih izdelkov, prav tako pa so se zavzeli za moratorij na hrano, pridobljeno z nanotehnološkimi procesi do trenutka, ko bo dokazano, da so ti procesi in hrana varni.

Vir: Evropski parlament

Comments are closed.