Gradbena dovoljenja za sončne elektrarne na strehah?

V preteklem tednu so iz Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) opozorili, da Ministrstvo za okolje in prostor kar naenkrat zahteva gradbena dovoljenja za postavitev sončnih elektrarn na strehah. Ob tem se v zadnjem obdobju tudi pojavljajo inšpekcijska določila, po katerih bi morali odstranjevati že postavljene sončne elektrarne. ZSFI je prepričana, da gradbena dovoljenja niso potrebna, prav tako je to potrdila s pridobitvijo pravnega mnenja, tako zdaj poziva vlado, da skupaj vzpostavijo pravno stanje.

Kot zatrjujejo pri ZSFI, po definiciji investicijskih vzdrževalnih del nameščanje fotonapetostnih modulov na streho spada med takšna dela, pri čemer sončna elektrarna torej ni objekt, za katerega bi bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, ampak, kot pravijo, gre za napravo. Ob tem so podali še primer – če za postavitev dizelskega agregata na strehi objekta velja, da gre za investicijsko vzdrževalno delo, potem enako velja za sončno elektrarno.

Pri ZSFI so tako zapisali še, da je ta problematika resna in kot takšna zahteva celovito obravnavo. Dejstvo namreč je, da so na to panogo vezana številna delovna mesta, dodana vrednost, tehnološki razvoj, izvoz, močno sta vpletena tako finančni kot bančni sektor in tudi drugi segmenti sodobnega sveta. Tako, pravijo, se slovenskemu gospodarstvu dela neizmerna škoda, ko se zadeve ne pojasni enkrat in Ministrstvo za okolje in prostor trdi, da gre za črne gradnje.

Zadeva je problematična iz dveh vidikov – v kolikor bo obveljalo, da se res potrebuje gradbena dovoljenja, bo potrebno do sedaj postavljene module odstraniti, kar bo povzročilo ogromno škodo podjetjem. Po drugi strani pa, pravijo pri ZSFI, bodo tudi v prihodnje legalne le tiste postavitve, kjer bo to zapisano že ob gradnji objekta, saj so sicer prostorski akti stari in kot takšni nimajo vpisanih sončnih elektrarn, ki so nastale kasneje oziroma še nameravajo biti postavljene.

Naj ob koncu opozorimo še na slednje – zaradi okolja in ohranjanja narave želimo spodbujati razvoj takšnih virov energije, ob tem pa po drugi strani z nasprotujočimi si trditvami to panogo rinemo na obrobje in tako preprečujemo razvoj na tistih mestih, kjer je mogoč. Upamo, da bo čim prej jasno kaj in kako je potrebno ter tako poskrbljeno, da se ta panoga razvija še naprej.

Foto: Chixoy, GNU licenca

6 thoughts on “Gradbena dovoljenja za sončne elektrarne na strehah?

  1. Kar je dobro in pošteno uničujemo.kar je sleparsko in lopovščina pa naša vlada na vseh korakih podpira,ker so v njej glavni atributi

  2. Fotovoltaični paneli so zelo težki in večina streh, ki niso bile projektirane za dodatno težo, bo le stežka prenesla dodatno težo. To vam bo povedal vsak statik. Poleg tega je marsikje v prostorskih načrtih določena kritina in celo barva. Je to le nepotrebna kaprica? Marsikdaj sicer res, si pa težko predasavljam panele v starih mestnih jedrih Ptuja ali Škofje Loke.
    Večkrat (največkrat) tudi vidimo, da v industrijskih halah na katerih je nameščena fotovoltaika, tudi podnevi razsvetljujejo notranjost. Celo pri našem slavnem proizvajalcu teh panelov je tako. Da je to nesmisel dokazujejo stari industrijski objekti, ki so načrtovani tako, da se podnevi v njih ne rabi električne razsvetljave. Ti je stopničasta steklena streha. Takrat je bilo varčevanje z energijo resno in ne tako kot danes, ko se gremo šminkerstva, podprtega s mnenji strokovnjakov filozofske usmeritve ali prodanih duš naravoslovne smeri.
    Vse skupaj me spominja na slikovno šalo, ko si nekdo pri belem dnevu sveti s svetilko, ta pa se napaja s panela, ki ga nosi na hrbtu.

  3. Opisana sprememba zakonodaje dokazuje, da je človeška slaboumnost res neskončna, kar je z besedami: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo” izrazil domnevni odrešenik človeštva.Ki naj bi bil kmalu za tem mučen in pribit na križ… Odločitve okorelih uradniških debilov Ministrstva proti okolju in za čimbolj degradiran prostor bodo slednje zagotovo popeljale v nebesa, saj cerkev na podlagi svetega pisma stalno poudarja. “Blagor ubogim na duhu, zakaj njih je nebeško kraljestvo”. Po srednjeveškem vzoru naj obdavčijo še vse strehe v državi, da bodo (tako, kot so bili takrat samostani) državljani prisiljeni vse stavbe razkriti… In za vsebino svojega zapisa se nimam namena nikomur opravičevat!

  4. Afnogunc – ampak, to verjetno upoštevajo ob postavljanju modulov? Saj verjetno niso tako brez pojma, da bi kar na vsako streho silili s temi moduli, če le-ta tega ne bi prenesla?

Komentiranje zaprto.