Hilarij uspešno za zeleni rekord Zemlje

V nedeljo je ultramaratonski kolesar Radovan Skubic Hilarij zaključil svoj rekordni podvig – 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje. V teh devetdesetih dneh je Hilarij prevozil 26.785 kilometrov po Sloveniji, na poti pa se je soočil z mnogimi težavami – od poškodb do slabega vremena in neznosne vročine, ki je Slovenijo zajela v juliju. Kljub temu je Hilarij vzdržal in dosegel svoj cilj.

Ob koncu podviga je Hilarij povedal, da je dobro opravil poslanstvo, ki si ga je ob začetku podal – spodbujati ekološko zavest Slovencev in Slovenk ter opozarjati na pomen ohranjanja našega planeta. Poleg kolesarjenja je poskušal ekološko zavest vzbuditi tudi preko posebnih okoljskih sporočil, ki jih je vsak dan pošiljal v svet preko spletne strani www.hilarijgorski.com.

Hilarij pa že takoj po zaključku letošnjega podviga načrtuje že prihodnjega. Tako namerava naslednje leto po evropski pešpoti E7 iz Slovenije v Španijo prepeljati vodo s kolesom, kjer jo bo skupaj z drugimi predstavniki držav v okviru dogodka Evropohod 2010 simbolično zlil v skupni vodnjak.

Ob podvigu je Hilariju čestitke poslal tudi predsednik dr. Danilo Türk, ki je v svojem sporočilu med drugim zapisal, da sta njegova vztrajnost in disciplina lahko vzor mnogim. Hilariju ob koncu njegovega podviga čestitamo tudi mi, hkrati pa izražamo upanje, da bo postal vzor mnogim.

Foto: Boris Mikšič