Kitajska inovativno v boj proti izpustom

Kitajska, ki je nedavno prehitela ZDA in postala absolutno največji porabnik energije na svetu, je znana po velikopoteznem razmišljanju. In nič drugače ni pri iskanju rešitev kako ukrotiti to porabo in z njo večanje izpustov CO2. Tako je družba Shenzhen Huashi Future Parking Equipment predstavila svojo vizijo, kako privarčevati denar za širjenje cest in hkrati še več ljudi spraviti na sredstva javnega prevoza

Njihova zamisel je 4,5 metra visok in 6 metrov širok t.i. “razkrečen avtobus”, ki bi vozil po obstoječih cestnih trasah, hkrati pa bi pod njim lahko nemoteno prehajala vsa motorizirana vozila nižja od dveh metrov. Takšni avtobusi, gnani na elektriko, sicer tudi ne bi potrebovali velikih parkirišč, saj bi lahko stali kar na postajališčih in pri tem ne bi motili prometa.

Poleg same izgradnje avtobusov bi edini dodatnih strošek za njihovo vpeljavo predstavljale tirnice ob robu cestišča, še cenejša pa je opcija, pri kateri bi avtopilot le sledil po sredini ceste zarisani črti. Želite to čudo videti v živo? Zato boste morali oditi v Peking, kjer naj bi prvo 185 km in približno 55 milijonov evrov vredno progo začeli graditi koncem tega leta. Za začetno predstavo pa bodi dovolj članku priložena fotografija.

Foto: umiwi.com