Otvorili so Slovenski planinski muzej

V soboto so v Mojstrani svečano odprli Slovenski planinski muzej. Na otvoritvi se je zbralo več kot tisoč ljubiteljev planinarjenja, ki jih je nagovoril tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Kot je le-ta ob odprtju povedal, ima slovensko planinstvo za našo kulturo velik pomen. Slovenskemu narodu planinarjenje in življenje v naravi pomembno dopolnjujeta življenje. V svojem nagovoru je poudaril tudi pomen planinskih organizacij – izpostavil je planinska društva, organizacije, zveze in razne ekipe gorskega reševanja ter vodništva, ki so izrednega pomena za celotno planinsko kulturo.

Ob koncu svojega govora je poudaril še, da Slovenski planinski muzej govori o trajnih vrednotah, skrbi ljudi za gore in naravo ter naravnega okolja gora. Tako je pohvalil trud vseh, ki na tem področju delujejo in živijo za to.

V povezavi z odprtjem muzeja je predsednik izpostavil še Alpsko konvencijo, ter našo zavezo, da bomo ohranjali in varovali Alpe. Izpostavil je še pomen prihodnjega lepšega ravnanja z naravo in s tem preprečevanja različnih naravnih katastrof.

Vir: Urad predsednika RS in spletna stran Slovenskega planinskega muzeja, Foto: planinskimuzej.si