Redko dvoživko rešili pred izumrtjem

Bronx Zoo, The Toledo Zoo, Tanzanijska vlada in Svetovna banka so včeraj sporočili, da so sto redkih Kihansi spray krastač, ki so na robu izumrtja, prepeljali v Tanzanijo, njihov naravni dom.

Kot so povedali, so ene izmed najbolj redkih dvoživk na svetu načrtno vzgajali v omenjenih Zoo-jih, zdaj, ko je bil primeren čas, pa so jih prepeljali v razmnoževalni center v Dar es Salaamu. Tam jih bodo počasi aklimatizirali na njihovo naravno okolje ter jih nato vrnili v naravo.

Kot je ob tej priložnosti povedal Jim Breheny, direktor Bronx Zoo-ja in podpredsednik WCS (Wildlife Conservation Society), so se leta trudili za ta pomemben korak pri ponovni predstavitvi neke vrste, tako da so sedaj, ko so prve krastače že v Tanzaniji, zares zelo veseli.

Vzgajanje te krastače je potekalo preteklih deset let, in sicer vse od leta 1999, ko se je njihovo življenje v Tanzaniji močno poslabšalo ob izgradnji jeza za hidroelektrarno. Omenjena dvoživka je bila v divjini zadnjič videna 2004. leta, medtem ko je 2009. že bila razglašena za izumrlo.

Danes živi 5000 teh krastač v The Toledo Zoo-ju in 1500 v Bronx Zoo-ju. Oba izmed živalskih vrtov bosta tudi v prihodnje vzgajala te živali ter jih vračala v naravno okolje Tanzanije.

Vir: WCS, Foto: Julie Larsen Maher, WCS