Skupaj ohranimo volkove v Sloveniji

V januarju letošnjega leta so partnerji Univerza v Ljubljani, Zavod za gozdove Slovenije ter Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov – Dinaricum pričeli s projektom LIFE+ SloWolf, ki bo trajal vse do konca leta 2013. Projekt je namenjen dolgoročnemu ohranjanju populacije volkov, njihovega glavnega plena, življenjskega prostora v Sloveniji ter izboljšanju odnosov in sobivanja z ljudmi.

V tem okviru so v mesecu juliju postavili internetno stran www.volkovi.si. Gre za prvo spletno stran, namenjeno celovitemu pregledu nad slovensko populacijo volkov in vpogledu v izsledke raziskav, povezanih s temi živalmi.

Kot pojasnjuje koordinatorica projekta SloWolf, Anamarija Žagar, stran omogoča obiskovalcem branje informacij o zgodovini in življenju volkov, tistim najbolj zainteresiranim pa tudi, da se pridružijo sledenju volkovom ter drugim aktivnostim, ki potekajo v povezavi s projektom.

Naj za konec izpostavimo še glavno sporočilo prof. dr. Ivana Kosa iz oddelka za biologijo Univerze v Ljubljani, ki pravi, da so najpomembnejši dejavniki pri ohranjanju volkov zagotovo toleranca ljudi ter njihove dejavnosti.

Vir: volkovi.si, Foto: Miha Krofel