Aktivisti obupali zaradi različnih pritiskov

Skupina okoljskih aktivistov Alpe Adria Green je po poročanju MMC RTVSLO zaradi groženj njenim članom in zamrznitve njihovih pritožb na Evropski komisiji odločila umakniti iz boja proti gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Kot so zapisali, je predsednik organizacije, Vojko Bernard, dejal, da se ne nameravajo boriti, dokler ne dobijo odgovorov Evropske komisije in komisije za peticije pri Evropskem parlamentu.

Vojko Bernard je tudi povedal, da je po njegovem mnenju edina možnost za zaustavitev gradnje v Tržaškem zalivu referendum, hkrati pa je tudi zanikal besede evropskega komisarja za okolje, Janeza Potočnika, da naj bi bila pritožba zamrznjena, kar naj bi pogovori še potekali. Po besedah Bernarda so postopki v Italiji že končani, Slovenija pa se pripravlja na tožbo proti njej.

Zdaj naj bi Alpe Adria Green dokaze o ponarejenem gradivu poslala še na Združene narode ter na sedež Arhusa, kar pa je po besedah Bernarda tudi vse, kar še lahko storijo. Po opozorilih organizacije, naj bi bil zdaj tudi čas, da Slovenija vloži tožbo zoper Italijo zaradi neskladnosti s pravili evropskih direktiv glede okoljevarstvenih vplivov. Slovenija bi naj z gradnjo terminalov namreč izgubila turistično destinacijo od Trsta do hrvaške meje, saj naj bi bila voda tam hladna in umazana, ribe pa neužitne.