Elektrodistributerji odklanjajo priklapljanje sončnih elektrarn

Po tem, ko so konec avgusta iz Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) opozorili, da inšpektorji kar naenkrat zahtevajo gradbena dovoljenja za sončne elektrarne na strehah, se je zadeva sedaj še zaostrila. Kot so sporočili iz ZSFI-ja, so v preteklih dneh nekatera elektrodistribucijska podjetja začela odklanjati priključitev novo postavljenih sončnih elektrarn na omrežje, saj naj bi dobili takšna navodila od Ministrstva za okolje in prostor.

Predsednik ZSFI, dr. Uroš Merc, se je na temo problematike, ki se v zadnjih časih pojavlja glede postavljanja sončnih elektrarn, tudi že sestal s predsednikom vlade, Borutom Pahorjem, ter ministrom za okolje in prostor, dr. Rokom Žarnićem. Od njiju je tudi dobil zagotovilo, da so seznanjeni s temi težavami, ter da se jim tudi prednostno posvečajo.

Kot pa so zapisali pri ZSFI-ju, so glede reševanja skeptični, saj je Ministrstvo za okolje in prostor v izjavi za javnost zapisalo, da trditev ZSFI-ja ni točna, kar pomeni, da niso letos spremenili stališč glede sončnih elektrarn. Ob tem pa se pri Združenju sprašujejo, kako, če niso spremenili stališč, elektrodistributerji, ki so doslej nemoteno priklapljali sončne elektrarne brez gradbenega dovoljenja, tega ne počno več.

Pri vseh teh težavah zdaj torej industrija, sicer ena redkih v porastu, ki prinaša nova delovna mesta in “zelene” vire energije, stagnira in ne ve točno, kaj bo z njeno prihodnostjo, navaja spletni portal www.razglej.se

Foto: Chixoy, GNU licenca