Izpusti CO2 prvič registriranih vozil v Sloveniji letos že drugič strmo padli

Zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo v drugi tretjini leta 2010 dobita Škoda Fabia in Seat Altea – Pri društvu Planet Zemlja smo v okviru akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo opravili drugo analizo prvič registriranih osebnih vozil v Sloveniji v letu 2010. Analizirali smo izpuste 25.854 vozil, prvič registriranih od začetka maja do konca avgusta. Število prvič registriranih vozil v Sloveniji kaže tudi tokrat, da si avtomobilski trg še ni opomogel, saj je celo nekoliko nižje, kot v prvi tretjini leta 2010.

Povprečni izpusti prvič registriranih osebnih motornih vozil so se tudi v drugih štirih mesecih leta 2010 bistveno znižali – in sicer na 145,8 g/km. V prvi tretjini leta 2010 so znašali 150,6 g/km, v letu 2009 pa kar 156 g/km. Gre že za drugi zaporedni strmi padec.

»Kombinacija« finančne krize, iz katere se slovenski avtomobilski trg stežka pobira, in novega sistema davka na motorna vozila sta se tudi v drugi tretjini leta izkazala kot učinkoviti orodji za zmanjševanje izpustov osebnih motornih vozil. Naša analiza tako kaže, da Slovenci kupujejo avtomobile bolj ozaveščeno in racionalno. Izpusti CO2 so namreč neposredno povezani tudi s stroški, saj so posledica večje ali manjše porabe goriva. Seveda pa ne gre zanemariti tudi dejstva, da je precejšen del avtomobilske industrije pri svojih modelih uvajal ponudbo novejših motorjev z manjšo porabo goriva in posledično manjšimi izpusti CO2. Dejstvo, da so jih na slovenskem trgu ponudili ravno v letu 2010, pa je po našem mnenju tudi ena od posledic novega davka na motorna vozila.

Iz priložene tabele je razvidno, da še naprej izrazito narašča tržni delež vozil z izpusti do 130 g/km. Zdaj znaša že skoraj 26% in se je v primerjavi z letom 2009 podvojil. Še naprej  padajo tržni deleži vozil z izpusti večjimi od 161 g/km, saj se je v primerjavi z lani znižal za 12 odstotnih točk, vozila nad 201 g/km pa počasi »izginjajo«, saj jih je zdaj le še okoli 2%. Še lani jih je bilo nekaj nad 5%. Vozil z izpusti do 150 g/km je na slovenskem trgu že dve tretjini, v razredu do 160 g/km pa je kar 81,4% vseh prvič registriranih osebnih vozil v Sloveniji.

Tabela: Tržni deleži po izpustih CO2:

tabela-izpusti

Dobitnika Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2010 sta:

ŠKODA – ZA MODEL FABIA

Škoda Fabia je bil eden od modelov avtomobilov, ki smo ga v preteklosti pri društvu Planet Zemlja zaradi visokih izpustov CO2 v primerjavi s podobnimi modeli nekajkrat pokritizirali. Skupina blagovnih znamk v okviru nemškega Volkswagna pa bolj malo stvari prepušča naključjem. Tako je prišel tudi čas, ko je Škoda Fabia tudi po izpustih tam, kamor glede na velikost in uporabnost spada. Ponudbo Škode Fabie so očitno obogatili z novejšimi motorji z nižjimi izpusti CO2 in porabo goriva.

Znižanje izpustov CO2 iz nespodbudnih 148 g/km še v prvi tretjini letošnjega leta na zelo solidnih 129 g/km do konca letošnjega avgusta, je zato vredno pohvale in nagrade. Glede na cenovni razred Škode Fabie in tržni delež modela, lahko tudi ugotovimo, da imajo kupci v domala vseh cenovnih razredih na voljo avtomobile s sprejemljivo nizkimi izpusti CO2.

Društvo Planet Zemlja iskreno čestita družbi Porsche Slovenija, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Škoda.

SEAT – ZA MODELA ALTEA IN ALTEA XL

Tudi Seat je blagovna znamka iz družine Volkswagen, ki je očitno za leto 2010 pripravila precej izboljšav pri večini svojih modelov. Tako zdaj tudi vozila znamke Seat ponujajo z novejšimi motorji, ki manj obremenjujejo okolje.
Še najbolj se je padec izpustov CO2 pri tej blagovni znamki lahko zaznal pri modelu Altea, oziroma Altea XL. Iz lanskih 155 g/km so v drugi tretjini leta padli na 140 g/km in se zelo približali sorodnemu modelu Volkswagen Golf Plus.

Društvo Planet Zemlja iskreno čestita družbi Porsche Slovenija, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Seat.

Predstavniki društva Planet Zemlja bomo v prihodnjih dneh obiskali predstavnike obeh blagovnih znamk in jim podelili Zelena znaka akcije Planetu zemlja prijazno vozilo 2010.

Tudi v letošnji akciji bomo ob vsaki analizi pohvalili še nekaj drugih modelov avtomobilov in jih priporočili v razmislek kupcem ter take, ki so izpuste bistveno preveč povečali tudi pograjali.

Vozila, ki dobijo pohvalo društva Planet Zemlja za zmanjšanje povprečnih izpustov CO2 in pri katerih bomo v nadaljevanju še posebej spremljali trend zniževanja so:

Audi A4 zmanjšanje iz 164 na 152 g/km
BMW Serija 3 zmanjšanje iz 165 na 154 g/km
BMW Serija 5 zmanjšanje iz 196 na 169 g/km
BMW Serija 7 zmanjšanje iz 229 na 193 g/km
Citroen C-Crosser zmanjšanje iz 219 na 191 g/km
Fiat Panda zmanjšanje iz 138 na 130 g/km
Ford C-max zmanjšanje iz 150 na 138 g/km
Lancia Delta zmanjšanje iz 154 na 139 g/km
Opel Corsa zmanjšanje iz 137 na 127 g/km
Opel Insignia zmanjšanje iz 169 na 152 g/km
Saab 9-3 zmanjšanje iz 174 na 162 g/km
Subaru Forester zmanjšanje iz 195 na 180 g/km
Škoda Octavia zmanjšanje iz 144 na 132 g/km
VW Tiguan zmanjšanje iz 174 na 162 g/km
VW Tuareg zmanjšanje iz 285 na 207 g/km
Volvo XC60 zmanjšanje iz 201 na 185 g/km

Vozila, ki so kljub splošnemu trendu zniževanja izpustov CO2 le-te še povečevala do te mere, da jih je potrebno posebej pograjati in kupcem odsvetovati, so:

Chevrolet Lacetti – Lanskih 162 g/km je bilo že visokih za ta razred vozil. Letos jih je »uspelo« povečati na slabih 174 g/km. V tem razredu izpustov in porabe dobite tudi že spodobnega terenca!
Dodge Journey – Slabih 170 g/km so povečali na 185 g/km. Nobena ameriška blagovna znamka (še) ne dohaja konkurence.
Lancia Ypsilon – Lani smo bili kar veseli spodbudnih 120 g/km, ob letošnjih 140 g/km nas je veselje minilo.
Mercedes CLK – vsi nekako čakamo na temeljito prenovo ponudbe te blagovne znamke, ki v tem trenutku glede izpustov caplja za konkurenco. Pri modelu CLK so celo skočili iz lanskih 191 g/km lani na letošnjih 213 g/km.
Mitsubishi Pajero – VW je prenovil ponudbo pri Tuaregu, zato je zdaj med pohvaljenimi. Med najslabšimi ga je zamenjal Pajero, ki je skočil iz lanskih 262 g/km celo na 281g/km. Kdo sploh še razmetava denar za tako požrešne motorje?
Toyota Corolla – Toyota se nekako ne more izviti iz krča. Corolla je lanskih 143 g/km povišala na zelo slabih 161 g/km.
VW New Beetle – Tudi letos najboljša skupina blagovnih znamk ima še kakšno »črno ovco« oziroma »hrošča«. Izpuste so povečali iz lanskih 143 g/km na nepotrebno visokih 163 g/km.
Volvo XC90 – čakamo, da Volvo ponudi kaj pametnejšega tudi pri svojem največjem terencu. Zaenkrat je trend slab. Iz lanskih 231 g/km na letošnjih 251 g/km.