Označevanje energijskih razredov tudi za televizijske sprejemnike

Evropska komisija je včeraj predlagala uvedbo energijskih oznak za televizijske sprejemnike, kar pomeni, da bodo morali proizvajalci po novem uporabljati lestvico energijskih oznak in tako označiti z A do G, kako energetsko varčni so njihovi izdelki. Oznaka bo morala biti vidna na sprejemniku ter tudi v televizijskih oglasih, kadar bodo v oglasu pokazali oziroma omenili ceno sprejemnika.

Ob enem bodo posodobili obstoječo shemo energijskih oznak za hladilnike, pomivalne in pralne stroje. Glede na to, da kar 90 % aparatov, prodanih v EU, nosi oznako A (najboljši energijski razred) in da nove tehnologije omogočajo zmanjšanje porabe izdelkov v razredu A za polovico, so se pri Evropski komisiji odločili, da dodajo tri nove razrede, in sicer A+, A++ in A+++.

Energijske oznake so za porabnike zelo pomembne, saj jim omogočajo, da izbirajo energetsko najvarčnejše izdelke in s tem prihranijo pri stroških ter so hkrati do okolja bolj prijazni. Po drugi strani pa predstavljajo tudi spodbudo podjetjem, da vlagajo v razvoj energetsko učinkovitejših izdelkov.

Vir: Evropska komisija