Potujmo pametneje za boljše življenje

Čez slaba dva tedna se bo pričel že deveti Evropski teden mobilnosti. Od 16. do 22. septembra bo po vsej Evropi potekala kampanja, v kateri bo sodelovalo več kot 200 milijonov ljudi, ki želi spremeniti podobo sodobnih evropskih mest.

Evropski teden mobilnosti se bo zaključil z dnem brez avtomobila, 22. septembra, ko bodo nekatera mestna središča zaprta za ves promet. Poleg tega pa bodo skozi celoten teden potekale razne aktivnosti in dejavnosti, ki bodo v ospredje postavljale letošnji slogan »Potuj pametneje, živi bolje«. Omenjeni slogan povezuje zdravje in mobilnost, saj je znano, da redna telesna dejavnost prispeva k dobremu počutju in zdravju človeka.

Evropskemu tednu mobilnosti se je letos priključilo 30 slovenskih občin, in sicer Apače, Celje, Gorje, Gornja Radgona, Jesenice, Kamnik, Kanal ob Soči, Koper, Kranj, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Makole, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Piran, Pivka, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ruše, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Trbovlje, Velenje, Vransko, Vrhnika, Zreče in Žalec.

V okviru tega tedna bodo Ministrstvo za okolje in prostor, Mednarodna organizacija za varstvo Alp CIPRA in Ministrstvo za promet 16. in 17. septembra v Ljubljani organizirali mednarodno delavnico »Urbana območja na poti k trajnostni mobilnosti«, v okviru katere bodo predstavili idejna izhodišča za uvajanje trajnostne mobilnosti, udeleženci pa se bodo seznanili tudi s primeri dobre in slabe prakse doma in v tujini.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor