Pričenja se teden mobilnosti

Danes se pričenja Evropski teden mobilnosti 2010. V tem okviru bodo v Ljubljani in tudi drugje po Sloveniji potekale različne aktivnosti, namenjene ozaveščanju ljudi in spodbujanju prijaznejšega odnosa do okolja. Letos bo teden potekal pod sloganom »Potuj pametneje, živi bolje«, ki še dodatno spodbuja ljudi, da tudi s prevozom ne obremenjujejo okolja več, kot je potrebno.

V tem tednu bosta sodelovala tudi informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, ki pripravljata različne aktivnosti. Uvod v teden bo predstavljala preobleka Hiše Evropske unije na Bregu 14 v Ljubljani – prostore bodo opremili podnebno ozaveščeno, pri čemer bo poudarek na lesu. Prav tako bodo v času od 17. septembra do 15. oktobra na ogled leseni izdelki slovenskih oblikovalcev, obiskovalci pa si bodo lahko tudi prebrali različne zanimive podatke v lesu, na les zapisali kakšno misel in podobno. V tem okviru bodo organizirali tudi predavanja in okrogle mize na temo obladovanja podnebnih sprememb in rabe lesa. Vse to z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu lesa. Dogajanje bodo dodatno popestrili z informacijsko stojnico s kolesom sreče, ki bo stala pred Hišo EU, kjer bodo delili nagrade, s katerimi bodo uporabniki do okolja bolj prijazni.

Informacijska pisarna in Predstavništvo Komisije bosta ob zaključku tedna, na dan brez avtomobila, 22. septembra, pripravila Vrtiljak mobilnosti, v okviru katerega bodo obiskovalcem ponudili možnost, da se preizkusijo pri vožnji z monocikli, skiroji, trial kolesi, ter da si zastonj popravijo svoje kolo. To možnost bodo ponudili mimoidočim med 11. in 14. uro na ljubljanskem Trgu Ajdovščina.

Naj vas na tem mestu ponovno opomnimo, da tudi v okviru našega društva pripravljamo ozaveščevalni dogodek z naslovom Rock za prihodnje generacije, na katerega vas vse tudi lepo vabimo. Dogodek se bo pričel ob 11. uri, potekal pa bo na Prešernovem trgu, Čevljarskem mostu in Stritarjevi ulici.