Slovenci dobro osveščeni, a slabo energetsko učinkoviti

V prejšnjem tednu so predstavili rezultate terenske Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2010, preko katere so prišli do podrobnega pogleda v ravnanje z energijo v slovenskih gospodinjstvih. Kot so pokazali rezultati, smo Slovenci že precej dobro osveščeni, potrebno pa bo še kar nekaj prizadevanj, da bomo tudi zares energetsko učinkoviti.

Izsledki so pokazali tudi, da v Sloveniji zaenkrat prevladujejo še energijsko neučinkovite stavbe, pri čemer se ogrevamo večinoma s kurilnim oljem in drvmi. Ugotovili so tudi, da se mnogi odjemalci ne zavedajo, kako velik porabnik električne energije je klimatska naprava. Pozitivne ugotovitve so se pokazale na področju razsvetljave, saj v gospodinjstvih že prevladujejo sijalke nad navadnimi žarnicami, ostaja pa petina ljudi, ki še vedno ne ugasnejo luči, ko zapustijo prostor. Podobne so ugotovitve tudi pri uporabi avdio-vizualnih naprav, saj kar 13 % gospodinjstev ne ugaša računalnika in televizije, ko ju ne potrebuje. Ob vprašanju, kakšna je učinkovitost pri prevozu, so ugotovili, da bi le 12 % porabnikov kupilo električni avto, pri čemer zanimanja za vgradnjo plinskega sistema v avte skoraj ni.

Ob koncu so predstavili še segmentacijo gospodinjstev, ki je pokazala, da je miselna oseveščenost veliko višja kot tista, ki jo kažemo z dejanji. Tako je določeno stopnjo ozaveščenosti pokazalo 83 % anketiranih, pri čemer pa so na podlagi strinjanja s posameznimi trditvami ugotovili, da je osveščenih, ki dejansko ravnajo do okolja prijazno, le 28 % gospodinjstev, navaja spletni portal www.razglej.se