Slovenija o svojem sodelovanju z agencijo za jedrsko energijo

Na Dunaju je v preteklem tednu potekala 54. Generalna konferenca Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). V okviru konference je udeležene nagovoril tudi vodja slovenske delegacije, stalni predstavnik RS pri OZN na Dunaju, veleposlanik Aleksander Geržina.

V svojem govoru je predstavil sodelovanje Slovenije z IAEA na različnih področjih. Med drugim je izpostavil slovenske strokovnjake z Inštituta za onkologijo, ki so zelo dejavni v programu IAEA za terapijo raka. Omenil je tudi sodelovanje slovenskega geološkega inštituta v programu IWAVE, kjer skušajo doseči boljši dostop do pitnih voda.

V nagovoru je povedal tudi, da si Slovenija še posebej prizadeva za varnost jedrske elektrarne Krško, ki zadovoljuje približno tretjino potreb po energiji v naši državi. V tem kontekstu je izpostavil še namen Slovenije, da bo tudi v prihodnje med energetskimi viri uporabljala jedrsko energijo.

Ob koncu je Geržina pozval h krepitvi izvajanja sporazumov o varovanju jedrskega materiala, za katere je prepričan, da bi morali postati univerzalni standard za preverjanje.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve
Foto: Jedrska elektrarna v Franciji, Stefan Kühn, CC