Težava s sončnimi elektrarnami urejena

Večkrat smo že poročali o težavah, s katerimi se oziroma so se soočali proizvajalci in tudi naročniki sončnih fotonapetostnih elektrarn na strehah objektov. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč izdalo zahtevo, da mora vsaka takšna elektrarna imeti gradbeno dovoljenje, hkrati pa so na teren poslali inšpektorje in izdajali odločbe.

Kot so sporočili iz Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI), je bilo v preteklih mesecih s strani različnih slovenskih pravnikov potrjeno, da so bile zahteve Ministrstva protipravne, odločbe gradbenih inšpektorjev pa nezakonite. Dodali so, da Ministrstvo za okolje in prostor ni bilo pripravljeno na dialog, zato je razrešitev protipravnih ukrepov prevzela Vlada RS, ki je skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo sprejela Uredbo o dopolnitvah uredbe o energetski infrastrukturi in tako omogočila ponovno postavitev omenjenih elektrarn.

Postavitev elektrarn je tako sedaj urejena dvakrat, in sicer na način, ki spodbuja tovrstne naložbe. Ob tem so se iz ZSFI zahvalili za sodelovanje in razumevanje predsedniku vlade, njegovemu kabinetu, ministrici Radićevi in direktorju Direktorata za energetiko mag. Janezu Kopaču.

Hkrati pa so se iz ZSFI po izjavi ministra za okolje in prostor, dr. Žarnića, ki je dejal, da investitorje v sončne fotonapetostne elektrarne in njeno industrijo ščiti pred lastno neumnostjo, zahvalili za skrb in podporo. Dodali pa so, da vseskozi skrbno in varno delujejo na tem področju ter ministra zaprosili, da se v prihodnje poslužuje veljavne zakonodaje.

Vir: ZSFI