V soboto bo dan Sredozemske obale

V soboto, 25. septembra, bo potekal dan Sredozemske obale. 25. september so članice Barcelonske konvencije določile, ker je na ta dan Slovenija kot prva Sredozemska država ratificirala Protokol o celovitem upravljanju z vodo. Dan bo zaradi tega dejstva tudi proslaven v Sloveniji, natančneje v Portorožu, kjer se bodo zbrali visoki predstavniki sredozemskih držav. Na srečanju bodo govorili o uvajanju in izvajanju Protokola o celovitem upravljanju z obalo.

V okviru srečanja želijo spregovoriti tudi o kompleksnosti upravljanja obal ter hkrati o dolgoročnosti posledic, do katerih lahko pride zaradi nepravilnega ravnanja z obalnim območjem.

Udeležbo na srečanju v Portorožu je po podatkih Ministrstva za okolje in prostor do tega trenutka že potrdilo 15 držav od 21, ki mejijo na Sredozemsko morje.

Poleg srečanja pa bodo na slovenski obali v soboto potekale tudi druge aktivnosti. Potapljači bodo čistili morje, prostovoljci bodo sodelovali v čistilni akciji »Skupaj za 46km slovenske obale!«, Agencija RS za okolje pa bo zainteresirani javnosti predstavila službo in njeno delovanje. V portoroški marini bo tudi na ogled delo društva Morigenost, parka Škocjanske jame ter društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor, Foto: openphoto.net