Potočnik nagovoril udeležence konference o biotski raznovrstnosti

biotska_t Potočnik nagovoril udeležence konference o biotski raznovrstnostiDanes je evropski komisar za okolje, dr. Janez Potočnik, nagovoril zbrane na konferenci o biotski raznovrstnosti parlamentarne skupine GLOBE. Izpostavil je, da v letošnjem letu biotske raznovrstnosti ves čas potekajo različne aktivnosti, s katerimi se skuša poudariti pomen skrbi za okolje. Dodal je, da se je na Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku tudi sam prepričal, da se biotski raznovrstnosti končno posveča pozornost, ki si jo zasluži.

V svojem nagovoru je Potočnik izpostavil tudi, da je ponosen na to, da je Slovenija v vsej Evropi dežela z največjim deležem ozemlja, vključenega v evropsko omrežje zaščitenih območij Natura 2000. Je pa po drugi strani dejal, da je zaskrbljujoče to, da je nedavna raziskava pokazala, da kar 45 % Slovencev ne ve, kaj je to Natura 2000. Kljub temu pa naj bi Slovenci izkazali interes za poznavanje in zaščito biotske raznovrstnosti.

Komisarja Potočnika je v okviru konference sprejel tudi predsednik Državnega zbora, dr. Pavel Gantar, ki je po zaključku pogovora z njim dejal, da mu je predstavil temeljne okoljske probleme, s katerimi se Slovenija trenutno srečuje, ter izpostavil, da so bolj ali manj enaki kot v prejšnjih letih, kar kaže na to, da trenutni trud še ni dovolj. Komisar je Gantarja seznanil s pričakovanji in stališči EU o biotski raznovrstnosti pred srečanjem v Nagoji. Dodal je, da se bodo v Nagoji osredotočili na tri bistvena vprašanja - na strateški cilj glede biotske raznovrstnosti, na vprašanje virov in na vprašanje glede urejanja prometa z genetskimi viri.

Comments are closed.