Svetovni dan habitata

Danes je svetovni dan habitata, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1985, obeležujemo pa ga vsak prvi ponedeljek v oktobru. Letos poteka pod geslom »Boljše mesto, boljše življenje«, ob tem pa je generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon, povedal, da je to priložnost za razmislek o tem, kako lahko naša mesta naredimo boljša za življenje.

slum-indija Svetovni dan habitata
Naselje Wadala v Indiji

Ban Ki-moon je dodal še, da moramo razmisliti o akcijah in politikah, ki bi izboljšale življenje milijarde ljudi po svetu, ki živijo v neprimernih razmerah.

Potrebno se je zavedati, da lahko z izboljšanjem dostopa do primernih bivališč, osnovnih storitev in varnosti izboljšamo celotno življenje ljudi. Tako, so zapisali pri Združenih narodih, se da s pravilnimi ukrepi dosegati trajnostno bivanje ljudi, hkrati s tem pa tudi bolje poskrbeti za okolje, se soočiti s podnebnimi spremembami in promovirati učinkovito rabo energije.

V tem okviru naj vas spomnimo še na akcijo, ki jo izvajamo v okviru našega društva - tekmovanje za okolju najbolj prijazno občino 2010. V petek, 8. 10. 2010, bomo akcijo zaključili z osrednjim dogodkom, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Le še nekaj dni nas torej loči od trenutka razglasitve do okolja najbolj prijazne slovenske občine. Več o tem pa v prihodnjih dneh.

Vir: Združeni narodi
Foto: Swaminathian, CC

Comments are closed.