Zaključek akcije “Okolju prijazna občina 2010”

eko-otok-t7Društvo Planet Zemlja, ki se ukvarja z okoljskim komuniciranjem, je v letošnjem letu sklenilo bogati paleti akcij, ki jih izvaja, dodati še eno. Poimenovalo jo je »Okolju prijazna občina 2010«, ki bo ta petek, 8. oktobra 2010, ob 19.30 v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, doživela tudi slovesen zaključek. Na prireditvi, ki se je bodo udeležili tudi razstavljalci sejma Narava – zdravje, bodo predstavljene tiste tri občine, ki so po podatkih iz ankete in upoštevajoč velikost občine, naredile največ na področju osveščanja in varovanja okolja.

Akcija »Okolju prijazna občina 2010« je v svojem bistvu na nek način pionirska. Z njo so namreč v društvu Planet Zemlja skušali analizirati stanje na področju okolja ter zavedanja o pomenu odnosa do okolja v vseh slovenskih občinah, ki so jih povabili k sodelovanju.

Vprašalnik je zajel vprašanja s področja infrastrukture okolja, sodelovanja z lokalnimi deležniki, pa tudi s področja stanja osveščanja na področju ekologije. Slednje je za društvo Planet Zemlja še posebej pomembno, saj je osnovna dejavnost društva prav komuniciranje okoljskih tem.

Povabilu društva se je po oceni analitikov, ki v društvu pripravljajo tolmačenje pridobljenih odgovorov, odzvalo zadostno število slovenskih občin, da bodo iz anket lahko ustvarili prvi posnetek stanja razumevanja okoljskih vprašanj, s katerimi se soočajo lokalne skupnosti.

Vsekakor se bo akcija nadaljevala in v društvu že napovedujejo začetek akcije “Okolju prijazna občina 2011” na Svetovni dan Zemlje, 22 aprila 2011.

Zaključek tokratne akcije je torej le začetek serije vsakoletnih analiz stanja na področju kvalitete bivanja v naših občinah.