Zid opozarja na škodo, ki jo povzročamo naravi

srne-t Zid opozarja na škodo, ki jo povzročamo naraviDanes bo trinajst metrov dolg in tri metre visok zid zaprl pot pešcem na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Gre za opozorilno akcijo proti drobitvi habitatov, ki hkrati poteka še v petih drugih alpskih državah.

Pri nas akcijo organizira Iniciativa za ekološki kontinuum, ki želi s tem dogodkom opozoriti na problematiko pozidave in drobitve pokrajine, ki zelo ogrožata biotsko raznovrstnost. Kot so povedali, živalim in rastlinam ljudje vsak dan križamo pot in jim tako postavljamo neštete ovire za svobodo gibanja. Ravno ta pa je zanje življenjskega pomena, saj jim omogoča, da si poiščejo hrano, partnerja za parjenje in prezimovališče.

Če drobitve življenjskega prostora živali ljudje ne bomo ustavili in preprečili, bo to povzročilo umiranje številnih vrst.
Danes vas bo torej na Stritarjevi v Ljubljani pričakal umeten zid, ki vam bo preprečil nadalje-vanje poti. Ob tem ne negodujte, temveč pomislite, kako se počutijo živali, ki se jim to dogaja neprestano.

Dogodek se bo odvil v Ljubljani, v Zürichu, na Dunaju, v Münchnu, Milanu in Lyonu. Tudi drugje po svetu pa bodo te dni potekale aktivnost v znamenju biotske raznovrstnosti. Med drugim bodo na Japonskem, v mestu Nagoya, okoljski ministri in ministri vseh držav razpravljali o možnih načinih ohranjanja biotske raznovrstnosti.

Vir: Okoljski center

Comments are closed.