Premiera dokumentarnega filma Milijoni v kamnih

V Izobraževalnem programu Televizije Slovenije so pripravili nov dokumentarni film o paleontologiji z naslovom »Milijoni skriti v kamnih«, katerega scenarist in režiser je Boštjan Vrhovec. Na 1. programu ga bodo premierno predvajali v torek, 9. novembra ob 21. uri.

kamen Premiera dokumentarnega filma Milijoni v kamnih

Paleontologija je veda o življenju in razvoju živega sveta v geološki preteklosti. Izkopavanja pričajo o različnih fosilnih ostankih živih organizmov, tako rastlinskih kot živalskih, s pomočjo katerih določamo starost zemeljskih plasti in na osnovi teh dognanj sklepamo o življenju v določenem obdobju. Osnovna časovna enota v paleontologiji je milijon let.

Ostanki dinozavrov, okamnino 300 milijonov let stare preslice, katere sorodniki živijo še danes, na Mangartu ostanki enoceličarjev, ki so živeli globoko v morju, in blizu Kamnika fosilni morski konjički je nekaj najdb, ki so jih v Sloveniji izkopali paleontologi. Raziskovanje, spoznavanje zemljine zgodovine ter njeno razumevanje pa nam razkriva tudi to, kako se bo planet Zemlja razvijal še naprej.

Comments are closed.