Beli prazniki z odtenkom zelene miselnosti

smreka-150x150 Beli prazniki z odtenkom zelene miselnostiMesta so zažarela v soju novoletnih luči, prireditve na prostem se razvrščajo ena za drugo. V občudovanju prijetne svetlobe na novoletnih dreveščkih smo se v društvu Planet Zemlja malce pozanimali, koliko slovenskih občin je stara svetila zamenjalo z varčnejšimi in okolju prijaznejšimi LED svetili, ki v povprečju porabijo okrog 70 % manj električne energije kot stare žarnice in tako občutno manj onesnažujejo okolje. Vprašalnik smo poslali vsem občinam, nanj pa se jih je odzval približno 15%.

Ena tretjina slovenskih občin, je že večino ali celo vse stare žarnice nadomestila z novimi LED svetili, medtem ko ostale, predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, starih svetil še niso zamenjale, a jih vendar v kratkem nameravajo. Dober odstotek občin se je odločilo okrasiti javne površine s pomočjo otroške kreativnosti, saj bodo šole in vrtci prispevali ročno izdelane lampijončke in ostale okraske. Občine pa niso naklonjene le kvaliteti zelene narave, ampak so v letošnjem letu mislile tudi na živali. Kar 75 % občin letos ne bo imelo organiziranega ognjemeta, ostale pa ga bodo izvedle v povprečni dolžini šestih minut.

V čarobnih trenutkih prijetnih praznikov lahko uživamo tudi brez pokanja in v preprosti okrasitvi. Počasi, a vztrajno širimo zeleno miselnost in s skrbjo za naravo bomo preživeli priljubljene praznike.

Comments are closed.