Naj vaš prevozni lepotec postane okolju prijazen

kombi-rozeNenehno osveščanje množice o hudem onesnaževanju ozračja z jeklenimi konjički se je dotaknilo le redkih izjem, ki v želji po boljšem občutku prihranijo tako čas kot denar. Ostali si preprosto težko zamislimo, da bi se v jutranjo zoro odpelji z vetrom v laseh in se prepustili kolesarjenju v odprtem hladilniku.

Odpovedati se udobnemu načinu premagovanja razdalj od točke A do točke B je prehud šok za življenjski stil, kakršnega smo navajeni, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako lahko postanete vsaj delček bolj ekološki in planetu prijazni, svoj avto pa kljub temu obdržite.

Zelena vožnja

Ko boste naslednjič na cesti tekmovalno razpoloženi, se spomnite, da v vsakem primeru eno bitko izgubite. Naj bo s sosednjim avtmobilom ali pa z gorivom. Študije so pokazale, da z agresivno vožnjo po nepotrebnem porabljate gorivo in znižujete količino prevoženih kilometrov do 33 % na avtocesti in 5 % po mestnih cestah. Zato namesto hitrega pospeševanja in nenadnega zaviranja vozite preudarno in poskusite predvidevati situacijo. Vožnja bo mirnejša, denarnica pa hvaležna.

Ugašajte motor

V kolikor čakate na mestu več kot eno minuto, ugasnite motor in porabite nekaj svoje energije za ponovni vžig.

GPS navigacijski sistem

Uporabniki navigacijskih sistemov so okolju prijaznejši, saj je možnost njihove zmote in kroženja po mestu okoli ene in iste stavbe veliko manjša kot pri voznikih, ki navigacije nimajo. Posledično je tudi poraba goriva občutno nižja.

Nepotrebno orodje pustite doma

Vsak odvečni kilogram v avtomobilu pomeni večjo porabo goriva, zato se znebite vseh nepotrebnih ali manj potrebnih navlak, še posebno, če vam avto služi zgolj za kratke razdalje in nakupovanja.

Omejite uporabo klime

Ker je klima precejšnja potrošnica goriva, vam svetujemo, da jo vključite samo takrat, ko je to resnično potrebno. V nasprotnem primeru raje spustite kakšno okno in tako prihranite nekaj kapljic goriva, veter v laseh pa vam bo kljub obvezni službeni poti dajal občutek svobode.

Skrbite za avto

Naj se sliši še tako nesmiselno, avto potrebuje vašo pozornost, saj deluje na principu daj-dam, zato poskrbite za uporabo priporočenega razreda olja za vaš avto, pnevmatike naj bodo vedno napolnjene do priporočenega tlaka, vsekakor pa ga tudi redno servisirajte.

Vir: TreeHugger
Foto: Darkroastedblend.com