Jutri se bomo borili proti tobaku

cigareteZaradi uživanja tobaka vsako leto prezgodaj umre približno 650.000 evropskih državljanov, med katerimi so tudi nekadilci. S kajenjem so povezane tudi bolezni, kot so bronhitis in druga vnetja dihal, kronične obstruktivne pljučne bolezni, možganska kap, srčni infarkti, zamašitve arterij (zlasti v nogah) in druge srčno-žilne bolezni, astma, več vrst pljučnega raka ter druge oblike raka, npr. na trebušni slinavki, požiralniku in želodcu. Zaradi naštetih bolezni v Evropski uniji trpi skoraj 13 milijonov ljudi.

Do zdaj je 15 držav članic EU sprejelo celovite zakone za zaščito državljanov pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu. Popolna prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih prostorih in na delovnih mestih, vključno z bari in restavracijami, velja na Irskem, Madžarskem, v Združenem kraljestvu, Grčiji in Španiji, medtem ko so Italija, Malta, Švedska, Latvija, Finska, Francija, Nizozemska, Ciper, Poljska in naša država sprejele zakonodajo o prepovedi kajenja, ki dopušča kajenje v posebnih zaprtih prostorih.

Dokazano je, da prepovedi kajenja pozitivno vplivajo na zdravje zaradi zmanjšanega uživanja tobaka in izpostavljenosti tobačnemu dimu. Vsi učinki bodo verjetno jasni šele čez 20 ali 30 let, vendar so podatki iz držav s protikadilskimi zakoni spodbudni.

Po uveljavitvi prepovedi kajenja se je v teh državah kakovost zraka v zaprtih prostorih močno izboljšala, izboljšalo se je zdravje dihal pri zaposlenih v gostinskem sektorju , zmanjšalo uživanje tobačnih izdelkov in povečalo zanimanje kadilcev za opustitev kajenja.

Vir: PEK