Menjava reflektorjev na slovenskih cerkvah

svetloba-ponociV tem in naslednjem tednu bo potekala menjava reflektorjev na 14 slovenskih cerkvah v okviru evropskega Life+ projekta Življenje ponoči. Obstoječa razsvetljava bo zamenjana z novimi reflektorji, ki so naravi prijazni in posebej prilagojeni za osvetljevanje kulturne dediščine.

Projekt Življenje ponoči se je začel septembra 2010, njegov osnovni cilj pa je dolgoročno zmanjšati negativne učinke, ki jih povzroča osvetljevanje cerkva in ostalih objektov kulturne dediščine ter s tem izboljšati naravovarstveni status in biotsko raznovrstnost nočnih živali.

V projekt je vključenih 21 cerkva po Sloveniji, na katerih bodo v letih 2011-2013 testno menjali razsvetljavo in spremljali odziv nočnih metuljev in netopirjev na različne barve in intenzitete svetlobe. Na podlagi teh rezultatov bodo v sodelovanju z Unescom ob koncu projekta leta 2014 izdelali tehnične smernice za naravi prijazno in energetsko učinkovito osvetljevanje kulturne dediščine, ki bodo morda pomenile prvi korak k mednarodni standardizaciji na tem področju.