Prvi mesec meteorološke pomladi se je končal

vreme-150x100 Prvi mesec meteorološke pomladi se je končalPo podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je bilo v prvem mesecu meteorološke pomladi dogajanje v okolju zelo pestro. V tem obdobju smo pogosto izpostavljeni hitrim spremembam vremena in tudi letos ni bilo nič drugače. V večjem delu države je bil marec 1 do 2 °C toplejši kot običajno.

Največ padavin, nad 280 mm, so zabeležili v delu Posočja, najmanj pa v severovzhodni Sloveniji, v Murski Soboti le 17 mm. Sonca je bilo po vsej državi več kot v dolgoletnem povprečju. Visoke temperature so povzročile prezgodnjo aktivacijo nekaterih rastlin. Cvetenje zgodnjih koščičarjev na Goriškem in na Obali je bilo do 7 dni zgodnejše kot sicer.

Poleg meteoroloških podatkov in vpliva vremena na rastline in pridelek kot običajno objavljamo tudi hidrološke podatke. Marca je bila povprečna temperatura izbranih rek 6,0 °C, povprečna temperatura Bohinjskega jezera 4,1 °C in Blejskega 4,8 °C. Vodnatost rek je bila večji del meseca podpovprečna, v celoti pa zaradi porasta pretokov sredi meseca povprečna. Srednja mesečna višina morja je bila 7 cm višja kot običajno.

Vir: ARSO

Tags: , ,

Comments are closed.