S pomočjo odpadnega papirja bodo gradili šolo v Indiji

ohranimo-slovenijo-pomagajmo-indiji S pomočjo odpadnega papirja bodo gradili šolo v IndijiV letošnjem šolskem letu, ki je tudi leto prostovoljstva, so učenci in dijaki 25 slovenskih osnovnih in srednjih šol z odprodajo zbranega odpadnega papirja v okviru okoljsko-humanitarne akcije »Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji« zbrali več kot 3600 €.

Denar je v sodelovanju s humanitarnim društvom Luč upanja, ki ga vodi slovenska biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, namenjen gradnji šole za najrevnejše otroke Pialija, ki jo je v Indiji blizu Kolkate ustanovila Slovenka Mojca Gayen. Akcija je že tretjič potekala pod pokroviteljstvom slovenske poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan Cizelj.

S pomočjo sredstev, ki so jih z odprodajo odpadnega papirja že v letu 2009 zbrali slovenski šolarji, je ga. Mojca Gayen v Pialiju v Indiji kupila zemljišce, na katerem sedaj urejajo vse potrebno za gradnjo šole za tiste otoke, ki zaradi neurejenih življenjskih razmer ne morejo hoditi v državne šole in bi bili brez njene pomoči prepušceni pouličnemu životarjenju.

Največ papirja je v letošnji akciji zbrala Osnovna šola Antona Ukmarja iz Kopra, kjer je v petek, 6. maja, potekala tudi zaključna prireditev, na kateri je dr. Romana Jordan Cizelj predstavila rezultate, zmagovalno šolo pa je tudi nagradila z računalnikom za šolsko knjižnico. »Naša življenja so splet mnogih okoliščin, vsak posameznik pa se sam odloci, katere mu bodo krojile usodo. Njegova je tudi odločitev, ali bo pri tem upošteval odgovornost do sočloveka in narave. Zato organizacija akcije, ki povezuje skrb za okolje s solidarnostjo. In zato za šole, da že mladi spoznajo, kako neizmerno bolj polno je življenje, če znamo rezultate svojega dela deliti z drugimi. Letošnje evropsko leto prostovoljstva to le potrjuje. V imenu najrevnejših indijskih otrok se zahvaljujem sodelujočim učiteljem, profesorjem, mladim in staršem za pomoč, ki za te otroke ne pomeni samo upanje, temveč že utečeno izobraževanje za pot iz bede,« je povedala poslanka.

Comments are closed.