Sprejeta nova zakonodaja za zaščito pacientov pred ponarejenimi zdravili

tablete Sprejeta nova zakonodaja za zaščito pacientov pred ponarejenimi zdraviliZdravje je naše življenje, saj pogojuje naše počutje in nam tako kroji naš vsakdan. Kadar smo zdravstveno šibki, posežemo po umetnih in kemijsko ustvarjenih spojinah, ki navadno kaj kmalu ponovno vzpostavijo ravnovesje v našem telesu.

Tako je nova zakonodaja Evropske unije na tem področju storila pomemben korak v boju proti ponarejenim zdravilom v EU, saj prinaša nove usklajene vseevropske ukrepe za zagotavljanje varnosti in nadzora nad zdravili.

Za zdravila, pri katerih obstaja tveganje ponarejanja, uvaja nov sistem za preverjanje avtentičnosti, ki bo omogočil hitrejše odkrivanje ponarejenih zdravil, preden se izdajo pacientom.

Poleg tega direktiva uvaja enotni logotip za vse legalne spletne lekarne. Tako bodo pacienti po vsej EU lažje razlikovali med legalnimi in ilegalnimi spletnimi lekarnami.

Države članice morajo novo direktivo prenesti v svoje zakonodaje v 18 mesecih, vendar pa je za nekatere ukrepe, kot je na primer sistem za preverjanje avtentičnosti, rok za izvedbo daljši (približno 5-6 let), da se omogočijo potrebne tehnične prilagoditve.

Vir: PEK

Comments are closed.