Projekt Moč voda se seli na Primorsko

miren Projekt Moč voda se seli na PrimorskoProjekt Moč voda, ki ga Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) pripravlja v sodelovanju z našim društvom, gre naprej svojo pot po Sloveniji. ARSO nadaljevanje projekta tokrat organizira v sodelovanju z Občino Miren-Kostanjevica. Pot zato v sredo, 22. junija, vodi v Miren, kjer bodo ob predstavitvi projekta tudi priložnost za namestitev prve opozorilne table na Primorskem. Simbolno jo bodo postavili ob mostu, katerega okolico je v septembrskih poplavah leta 2010 voda popolnoma preplavila in je bil dostop do njega onemogočen.

Udeležence bo sicer uvodoma pozdravil župan Občine Miren-Kostanjevica Zlatko-Martin Marušič, nato pa bo sledila predstavitev vodje oddelka za hidrološke prognoze na ARSO Janeza Polajnarja o problematiki hidroloških ekstremov ter silovitosti poplav.

Moč voda je projekt, ki se je ob svetovnem dnevu voda začel v Osrednjeslovenski regiji, nadaljeval na Dolenjskem in Gorenjskem, sedaj pa nas bo pot pripeljala na Primorsko. Namen projekta je povečanje osveščenosti o možnosti nastanka poplav, sobivanju z njimi in s tem povečanje samozaščite prebivalcev.

Sestavni del akcije je sicer tudi nameščanje opozorilnih tablic z oznako najvišje izmerjene gladine vode ob poplavah, ki smo jih pred leti nameščali na hidrološke postaje, sedaj pa želimo k sodelovanju pozvati tudi lokalne skupnosti. Z namestitvijo opozorilnih tabel na javne objekte bo opozorilni namen tako hitreje dosegel širši krog prebivalcev poplavno ogroženih območij.

Tags: , ,

Comments are closed.