Kristalna palača tudi z lastno sončno elektrarno

solar2Svoja vrata je v začetku letošnjega poletja odprla Kristalna palača v Ljubljani. Z značilno črno zrcalno osnovo in srebrnimi vertikalnimi linijami predstavlja obliko kristala, po čemer je objekt tudi dobil svoje ime, predvsem pa je v ovoj najvišje stavbe v Sloveniji vgrajena sončna elektrarna s skupno površino manj kot 600 kvadratnih metrov in z nazivno močjo 88 kWp.

Sončna elektrarna, ki jo sestavlja 613 Hidriinih fotonapetostnih modulov, je nameščena na južnem pročelju energetsko varčne stavbe. Fotonapetostni moduli tako prekrivajo celotno pročelje trgovskega centra, ki predstavlja spodnji del stavbe, so pojasnili v podjetju Hidria, ki je sodelovalo pri nastajanju energetsko učinkovite stavbe tudi z rešitvami na področju klimatizacije.

Kristalna palača je opremljena s sedmimi klimatskimi napravami z rekuperacijo in adiabatskim hlajenjem. Sto prozipožarnih loput skrbi za požarno varnost, nameščenih pa je tudi več enot za distribucijo in elektronsko regulacijo zraka, še pojasnjujejo v omenjenem podjetju.

Vir: www.energijadoma.si

Foto: http://eath4energy-home-electricity.maxupdates.tv/simple-steps-to-build-solar-power-panel/