Naravna zaščita proti nadležnemu mrčesu

komarTopli dnevi in prijetni večeri nas privabljajo na preživljanje dni na prostem, kjer pa nam velikokrat urice grenijo brenčeči komarji. Ker so začitne kreme in pršilci vse prevečkrat okolju neprijazni, smo se pozanimali, katera naravna sredstva lahko uporabimo za preganjanje nadležnih insektov.

Sveče iz citronele so znane po tem, da odganjajo komarje. S tem, ko jo prižgete, ste lahko skoraj prepričani, da komarji ne bodo prišli v bližino sveče. Prav tako pa lahko citronelo nasadite v vaš vrt, ali bližino družabnih prostorov na vašem vrtu. Tudi nabrana sveža sivka, ki jo lahko položite na okenske police, vrtno mizo ali pred vhodna vrata, dosega podoben učinek, komarje pa naj bi odganjala tudi rožmarin, ognjič, česen in mačja meta.

Bakterije “Bacillus Thuringiensis Israelenis” so znane po tem, da komarje okužijo in uničijo. Čeprav se verjetno večina ob besedi “bakterija” malce ustraši, se lahko pri tej bakteriji pomirjeni, saj ima zelo izbirčen okus in ne škoduje ljudem. Kupite jih lahko v specializiranih trgovinah in enostavno postavite v vodo ali pa razpršite po vrtu.