Sladilo steviol glikozid ni nevarno

stevia Sladilo steviol glikozid ni nevarnoStalni odbor za prehranjevalno verigo in zdravje živali je sprejel predlog Komisije za odobritev uporabe sladila steviol glikozid v različnih kategorijah živil.

To naravno sladilo se pridobiva iz rastline stevia (Stevia rebaudiana), ki izvira iz Paragvaja. Ker je do 300-krat slajše od sladkorja in ima zelo nizko kalorično vrednost, je primerno za uporabo v proizvodnji nizkokaloričnih pijač.

Na podlagi odobritve se bodo lahko proizvodi, ki vsebujejo steviol glikozid, na trgu EU prodajali od začetka naslednjega leta. Evropska agencija za varnost hrane je ocenila varnost steviol glikozida in 10. marca 2010 objavila oceno, v kateri ugotavlja, da to sladilo ni kancerogeno, genotoksično ali povezano s kakršno koli reproduktivno ali razvojno toksičnostjo. Kljub temu so ocene pokazale, da bi s pretiranim uživanjem steviol glikozida lahko presegli njegov priporočeni dnevni vnos (4 miligrame na kilogram telesne teže), zato je Komisija skladno s tem predlagala omejene dovoljene ravni uporabe, ki bodo omogočale nadomeščanje sladkorja v živilih s steviol glikozidom in hkrati zagotovile varnost potrošnikov.

Vir: PEK

Comments are closed.