Slovenci največ energije porabimo za ogrevanje

green_switch_tNedavno zaključena anketa o porabi energije in goriv v gospodinjstvih (APEGG) kaže, da se v slovenskih gospodinjstvih največ energije porabi za ogrevanje prostorov. Med bolj potrošnimi je še ogrevanje sanitarne vode, poraba električne energije in poraba energije za kuhanje.

Statistični urad Slovenije (SURS) je, v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan (IJS), kjer so poskrbeli za izračun podatkov o porabi energije, namreč ugotovil, da so gospodinjstva v letu 2009 porabila več kot 49 tisoč TJ energije, od tega kar 66 odstotkov za ogrevanje prostorov.

Kot rečeno, je bil drugi največji »porabnik« ogrevanje sanitarne vode z 16 odstotki, sledijo pa še razsvetljava, električne naprave in drugi nameni s 15 odstotkov porabe energije. Za kuhanje so gospodinjstva porabila 1800 TJ oz. več kot 3 odstotke vse porabljene energije.

V letu 2009 je v večini stanovanj sicer prevladovalo centralno ogrevanje (78 odstotkov), 12 odstotkov stanovanj se je ogrevalo lokalno, 10 odstotkov pa je izkoriščalo daljinsko ogrevanje.

Vir: Energijadoma.si

2 thoughts on “Slovenci največ energije porabimo za ogrevanje

  1. Pozdravljeni. Zahvaljujemo se vam za vaše zanimanje in posredovano vprašanje. Tega podatka, žal, nimamo, predlagamo pa, da je morda najbolje, če se obrnete na vir informacije, ki smo ga navedli tudi v povzetku naše informacije. Lep pozdrav,

Komentiranje zaprto.