V Veliki Britaniji bo zaživela Zelena investicijska banka

green_switch_t1 V Veliki Britaniji bo zaživela Zelena investicijska bankaBritanske oblasti so se odločile storiti nov korak na področju gospodarstva, ki bo prijaznejše do okolja. Tako bo prihodnje leto predvidoma začela delo t.i. Zelena investicijska banka, katere poslanstvo bo pospešiti naložbe zasebnega sektorja pri prehodu Velike Britanije na t.i. zeleno gospodarstvo.

Razvoj britanske Zelene investicijske banke bo potekal v treh fazah, že prva pa naj bi stekla aprila 2012, ključna pa v letu 2015. Kot izhaja iz britanskega proračuna za leto 2011, naj bi britanska vlada za delovanje Zelene investicijske banke do leta 2015 namenila tri milijarde funtov.

Zelena investicijska banka bo imela ključno vlogo pri soočanju s tržnimi slabostmi za sprostitev pomembnih novih zasebnih naložb v projekte zelene infstrastrukture. Prizadevala si bo tako za doseganje zelenih učinkov kot tudi za finančne donose.

Kot poudarjajo v Londonu, je ključnega pomena za uspešni prehod na zeleno gospodarstvo razvoj dobro zasnovanih, dolgoročnih in stabilnih politik. Tovrstni ukrepi so potrebni, da bi zagotovili spodbude za podjetja za vlaganje v novo, zeleno infrastrukturo. Prav Zelena investicijska banka pa je ena ključnih politik, ki bo skupaj pomagala pri izpolnjevanju okoljskih ciljev in spodbujanju gospodarske rasti.

Več informacij: http://www.bis.gov.uk/policies/business-sectors/low-carbon-business-opportunities/gib/detail

Tags: ,

Comments are closed.