Večja podpora EU proizvajalcem zelenjave zaradi E.coli

zelenjava_t Večja podpora EU proizvajalcem zelenjave zaradi E.coliDržave članice so včeraj sprejele predlog Evropske komisije, da se podpora EU v okviru načrta za izredne razmere, namenjena proizvajalcem zelenjave, ki jih je prizadela kriza zaradi bakterije E. coli, poveča z 210 milijonov evrov na 227 milijonov evrov.

To bo komisiji omogočilo, da v celoti izplača zahtevke za nadomestilo državam članicam, saj je bilo na podlagi poročanja držav članic o zahtevani finančni podpori EU za vse izredne ukrepe (umik, pobiranje nezrelega pridelka ali ustavljeno pobiranje pridelka) zahtevkov več od pričakovanega. Slovenija je Evropski komisiji poslala predlog za izplačilo 192.675,28 evra.

Evropska komisija je medtem tudi napovedala, da bo državam članicam predlagala zvišanje cen za umik s trga za breskve in nektarine, saj ti dve vrsti sadja v zadnjih tednih beležita izredno nizke cene v primerjavi s prejšnjimi leti. Glasovanje o predlogu je napovedano za september. V kolikor bo odločitev sprejeta, pa bo imela retrograden učinek, in sicer za obdobje od 19. julija naprej.
Vir: PEK

Tags: ,

Comments are closed.