Velik odziv na evropsko posvetovanje o reviziji direktive o tobačnih izdelkih

eu-zastava2Evropska komisija je danes objavila rezultate javnega posvetovanja o prihodnji reviziji direktive o tobačnih izdelkih. Javno posvetovanje je dalo 85.000 odzivov, kar je daleč največ doslej. Največ odzivov so prispevali posamezni državljani, ki so pokazali veliko zanimanje za politiko EU za nadzor tobaka. Odzvali so se tudi predstavniki industrije, nevladne organizacije, vlade in javni organi.

Javno posvetovanje o reviziji direktive o tobačnih izdelkih se je začelo lani jeseni, udeleženci pa so se izrazili o številnih političnih možnostih, med drugim o: obveznih slikovnih zdravstvenih opozorilih – ali grafičnih podobah – na škatlicah tobačnih izdelkov, splošni ali običajni embalaži, uravnavanju škodljivih in privlačnih snovi v tobačnih izdelkih ter omejitvi ali preprečevanju prodaje tobačnih izdelkov na internetu ali iz prodajnih avtomatov.

Rezultati tega posvetovanja bodo upoštevani pri oceni učinka, ki trenutno poteka in obravnava gospodarske, družbene in zdravstvene vplive ter izvedljivost različnih možnosti politik. Izsledki ocene učinka in zakonodajni predlog bodo predstavljeni prihodnje leto. Tobak je v Evropski uniji največji povzročitelj smrti, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti, saj zaradi posledic kajenja vsako leto prezgodaj umre približno 650.000 ljudi.

Vir: PEK