Simbolni ogenj za ozaveščanje v Alpah

alpeNamen akcije Ogenj v Alpah, v kateri so moči združili CIPRA Slovenija, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije, je prižig simbolnega ognja na pohodu. K sodelovanju so povabili vse planince, ljubitelje narave, planinska društva, občine, lokalne iniciative, nevladne organizacije in vse ostale zainteresirane, s svojim prižigom pa so udeleženci podprli akcijo Ogenj v Alpah 2011 in tako pripomogli k ozaveščanju in opozarjanju na pomembnost ohranjanja narave ter na nevarnosti, ki prežijo na alpski svet. Tako so minulo soboto zagorele svečke na številnih vrhovih.

V okviru akcije je potekalo tudi odstranjevanje zarasti na Malem polju pod Vodnikovim domom na Velem polju, kjer se je zbralo okoli 25 prostovoljcev in domačinov, predstavnikov agrarne skupnosti Bohinjska Češnjica, Jereka, Podjelje, Koprivnik. Skupaj so odstranili 2,5 hektarjev zarasti ter pripomogli, da se planina ne bo zaraščala, temveč ohranjala.

Zvečer so CIPRA Slovenije, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije na srečanju pred Info središčem TNP Triglavska roža na Bledu opozorili še na največje probleme v Alpah pri nas. Direktor Triglavskega narodnega parka mag. Martin Šolar je spregovoril o gospodarjenju z gozdovi in množičnih prireditvah v gorskem svetu, škodljivosti le-teh za naravno okolje. Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše je v imenu Planinske zveze Slovenije posebej opozoril na nedovoljene in nekontrolirane vožnje z vozili v naravi ter na pripravljen predlog novega Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju, torej v občutljivih ekosistemih, kjer hrup in vožnja povzročata nemir in vznemirjenje pri živalih in rastlinah, tudi prenekaterih redkih in ogroženih vrstah. Posebno zanje so vsakršen nemir, hrup, nevarnost razlitja olj in goriv itd. izredno škodljivi in nevarni ter lahko tudi neposredno usodni.