Teden mobilnosti s sporočilom učinkovitega ravnanja z energijo

prometLetošnji Evropski teden mobilnosti bo med 16. in 22. septembrom potekal v slogu učinkovitega ravnanja z energijo. Promet namreč v Evropi porabi največ energije – kar tretjino, v Sloveniji pa celo še več – 40 odstotkov. Zato se osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti tokrat glasi “Potujmo drugače” in poudarja učinkovito rabo energije v prometu.

Prometni sektor je v Evropski uniji edini, v katerem poraba energije raste, hkrati pa je skoraj v celoti odvisen od uvožene nafte, ki je draga, oskrba z njo pa je negotova. Ob tem si je Evropska unija zastavila cilj, da do leta 2020 za 20% zmanjša izpuste toplogrednih plinov, za 20% zviša energetsko učinkovitost in da 20% vse potrebne energije pridobi iz obnovljivih virov. Prizadevanjem za dosego teh ciljev se pridružuje tudi Evropski teden mobilnosti, ki s temo “Potujmo drugače” vabi mesta, njihove uprave in prebivalce k spodbujanju in k uporabi trajnostnih načinov mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz…) in alternativnih pogonov vozil z namenom zmanjšanja naše odvisnosti od nafte.

Pozivu za večjo kakovost življenja v mestih z manj prometa in manjšo porabo energije se je letos v Sloveniji odzvalo 23 občin, ki bodo med 16. in 22. septembrom 2011 pripravile številne in raznolike aktivnosti. To so Apače, Celje, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Velenje, Dravograd, Izola, Kanal ob Soči, Kočevje, Lenart, Lendava, Logatec, Makole, Pivka, Postojna, Radovljica, Ruše, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Zagorje ob Savi.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor