V vročih dneh poskrbite za svoje počutje

fontanaZadnje dni nam vremenske razmere povzročajo kar precej preglavic, saj je bila povprečna temperatura zraka v prvih dveh tretjinah avgusta po vsej državi nad običajnimi vrednostmi, a vendar so v preteklosti že zabeležili višjo temperaturo. V povprečju je bilo najtopleje leta 2003, najnižje pa se je živo srebro spustilo leta 1976.

V Sloveniji je bilo v prvih dvajsetih dneh avgusta topleje kot običajno. Največji odklon so zabeležili v Ljubljanski kotlini, kjer je presegel 2 °C, drugod pa je znašal vsaj 1°C.

V prihajajočem tednu poskrbite za svoje zdravje in se poskusite izogniti najhujši vročini. Če so opravki neodložljivi, si oči zaščitite s sončnimi očali, na glavo pa si poveznite pokrivalo. Obvezno pijte dovolj tekočine, vendar pa se izogibajte alkoholnim pijačam in kofeinu.

Po navedbah multimedijskega portala RTVS so z Agencije za okolje opozarili tudi, da naj bi vročina, kakršna je zdaj, večinoma vplivala tudi na delovno storilnost in na pazljivost, zato ljudem priporočajo, da so pazljivejši in da se vsaj nekaj ur na dan zadržujejo v prostorih, kjer se lahko razbremenijo toplotne obremenitve.

Kljub neznosnim vremenskim razmeram pa z Agencije za okolje poudarjajo, da je julijski vročinski val težje prenašati kot avgustovskega, saj so julijski vroči deli dneva daljši kot avgustovski.

Vir: ARSO in
http://www.rtvslo.si/okolje/po-katastrofalnem-koncu-tedna-statisticno-je-najvec-hudih-nesrec-ob-lepem-vremenu/264572