Avtomobili na jedrski pogon utegnejo postati realnost

avto Avtomobili na jedrski pogon utegnejo postati realnost Cadillac je že pred dvema letoma na avtomobilskem sejmu v Chicagu predstavil idejno zasnovo vozila na jedrski pogon, ki bi lahko vozil 100 let brez menjave gorivnih elementov. Čeprav predstavljeni avto takrat še ni vseboval delujočega jedrskega reaktorja, je Charles Stevens iz raziskovalne družbe Laser Power Systems prepričan, da bi vozila na jedrski pogon lahko kmalu zapeljala na ceste.

Stevens namreč razvija prototip torijevega laserja, ki bi ustvaril dovolj energije za pogon vozila, hkrati pa ne bi proizvajal nikakršnih izpustov v okolje. V nasprotju s torijevim reaktorjem, kot so si ga zamislili pri Cadillacu, Stevens razvija rešitev z močnim laserjem, ki črpa energijo iz radioaktivnega torija.

Laserski žarek s segrevanjem vode ustvarja paro, ta pa poganja turbino, na katero je priključen električni generator. Sistem lahko proizvede 250 kilovatov (335 konjskih moči), tehta okrog 230 kilogramov ter ni nič večji od današnjih motorjev na notranje izgorevanje.

Sliši se lepo. Toda glavno vprašanje ostaja neodgovorjeno: Kako bo z varnostjo? Bi bila javnost pripravljena sprejeti vozila na jedrski pogon?
Stevens trenutno dela na dokončanju prototipa ter pravi, da bi lahko njegov sistem začeli vgrajevati v vozila že čez dve leti, če bi avtomobilska industrija pokazala interes.

Vir: http://dne.enaa.com/E-svet/Znanost/Avtomobili-na-jedrski-pogon-utegnejo-postati-realnost.html?&utm_source=enovice_dne_05092011&utm_medium=email&utm_term=02_novica01&utm_campaign=dne

Comments are closed.