Končana 7. ministrska konferenca procesa “Okolje za Evropo”

rekaV Astani, glavnem mestu Kazahstana, se je v petek končala 7. ministrska konferenca procesa “Okolje za Evropo”. Udeležil se je tudi slovenski minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić.

Glavni temi konference sta bili upravljanje z vodami in okolju prijazno gospodarstvo. Razprave so potekale na plenarnih zasedanjih in na tematskih okroglih mizah, na katerih je aktivno sodeloval tudi slovenski minister dr. Žarnić. V svojih razpravah je izpostavil problem konfliktov, ki jih porajajo investicijski projekti na občutljivih zaščitenih območjih, bogatih z vodnimi viri.

V razpravi o ravnanju z vodnimi je minister predlagal, da bi v nastajajoči novi skupni kmetijski politiki EU posebno pozornost posvetili zaščiti vodnih virov na kmetijskih območjih z ustreznim sistemom odškodnin, kar so ostali udeleženci okrogle mize pozdravili.

Na enem izmed dogodkov v sklopu konference je sodelovala tudi priznana slovenska strokovnjakinja prof. Lučka Kajfež Bogataj, ki je govorila o vplivu podnebnih sprememb, ne samo na naravo, temveč tudi na razvoj celotne družbe na globalni ravni.

Ob zaključku konference so ministri sprejeli deklaracijo, v katerih so zapisane smernice za nadaljnje delo na obeh tematskih področjih, ki jih je obravnavala konferenca (www.unece.org/env/efe/Astana/documents.html).

Vir: MOP